ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Α.Νοβοτσιδου
τηλ.6946622272

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το κεχριμπάρι σαν φάρμακο. Αρχαίοι Έλληνες ιατροί θεράπευαν
τις αρρώστιες με κεχριμπάρι, π.χ. δηλητηριάσεις, ίκτερο, θυρεοειδή, άσθμα, όγκους, κρυολογήματα. Στην
διάρκεια των αιώνων πίστευαν ότι δεν υπάρχει γιατρειά
για τη βασκανία «εκτός από το κεχριμπάρι».

Η κεχριμπαροθεραπεία (Ambertherapy) είναι η θεραπεία μίας ασθένειας με κεχριμπάρι, και αποτελεί την επίσημη μέθοδο κρατικής ιατρικής στη Ρωσία. Πολλές κρατικές και ιδιωτικές κλινικές και σανατόρια της περιοχής Κάλινινγραντ αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ρωσίας χρησιμοποιούν έμπρακτα την κεχριμπαροθεραπεία. Το κρατικό ινστιτούτο «Φυσικών πόρων και κεχριμπαριού» έχει κάνει επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του κεχριμπαριού και έχει θετικές ενδείξεις στην ιατρική του χρήση.
To Κεχριμπάρι (ήλεκτρο) είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Αρχικά το Κεχριμπάρι ήταν αντικείμενο ανταλλαγής στο εμπόριο και την τέχνη. Το χρησιμοποιούσαν για την δημιουργία κοσμημάτων και φυλακτών. Οι άνθρωποι σωστά υπέθεταν ότι το κεχριμπάρι είναι ο χυμός των δέντρων. Οι επιστημονικές μελέτες κατά τους 19ο - 20ο αιώνες έδειξαν ότι το κεχριμπάρι διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του απολίθωσης της ρητίνης σε περίπου 30-55 εκατομμύρια χρόνια . Ο όρος απολίθωση είναι η οξείδωση στο χώμα των «κεχριμπαρένιων δασών», τα οποία τα πεύκα συνθέτουν κατά 70%. Έτσι, επειδή το κεχριμπάρι είναι προϊόν φυτικής προέλευσης, η κεχριμπαροθεραπεία, μπορεί να θεωρείται είδος φυτοθεραπείας.
Το κεχριμπάρι αποτελείται από 24 χημικά στοιχεία, περιέχει: succinic acid (κεχριμπαρικό οξύ, succinate) (περίπου 4%), άλας του καλίου, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο (1%), πετώντας τερπένια, τα διαλυτά οργανικά οξέα, αδιάλυτες πολυεστέρες. Το ελεύθερο κεχριμπαρικό οξύ είναι απολύτως κρίσιμο σημείο για την κατανόηση ενός από τους μηχανισμούς της θεραπευτικής δράσης κεχριμπαριού . Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο για την κατανόηση των μηχανισμών της θεραπευτικής δράσης του κεχριμπαριού είναι η παρουσία στις κεχριμπαρένιες πέτρες των παραμαγνητικών κέντρων.
Το ενδιαφέρον για το ήλεκτρο υπάρχει από τα παλιά χρόνια
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούνται πρωτοπόροι της κεχριμπαροθεραπείας . Έλληνες εκτίμησαν ιδιαίτερα το ήλεκτρο για τις δύο ιδιότητές του - προστασία από βασκανία και ιατρική δράση. Είναι γνωστό ότι Έλληνες γιατροί συνιστούσαν το κεχπιμπαρι για όλες τις ασθένειες: όπως ίκτερο, ελονοσία, δηλητηριάσεις, ασθένειες των ματιών, θυρεοειδής αδένας, τους καταρροϊκούς ασθένειες, ακόμα και όγκους. Τον καπνό του καψίματος κεχριμπαριού χρησιμοποίησαν για την ευτυχία στο γάμο και για νεογνά. Σημειωτέων, ότι στις εκκλησίες, όπου χρησιμοποίησαν ως θυμίαμα τον καπνό του κεχριμπαριού οι άνθρωποι δεν είχαν άσθμα, βήχα, καταρροϊκές ασθένειες. Οι πρώτες πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες κεχριμπαριού βρέθηκαν στον 37ο τόμο «φυσικής ιστορίας των πολύτιμων λίθων» (Plinij 23-79έτη μ.Χ.). Για την θεραπευτική αξία του ήλεκτρου έγραψε ο Galen, ο διάσημος ρωμαϊκός γιατρός και φυσιοδίφης, που έζησε το 2ο αιώνα μ.X. Η μεσαιωνική ιατρική, που κληρονομεί την εμπειρία των προηγούμενων γενεών, χρησιμοποίησε στην πράξη τις ίδιες μεθόδους κεχριμπαροθεραπείας και διεύρυνε τις εφαρμογές του θεραπευτικού κεχριμπαριού . Στη γνωστή πραγματεία Biruni (973-1048 έτη) γράφτηκε ότι ο λόγος για την προτίμηση του ήλεκτρου είναι το γεγονός ότι το κεχριμπάρι προστατεύει από το κακό μάτι. Στην διάρκεια των αιώνων οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν υπάρχει γιατρειά για την βασκανία «εκτός από το κεχριμπάρι Avicenna, θεώρησε ότι οι κεχριμπάρι θεραπεύει «καυτούς όγκους» (φλεγμονές, ακμή), σταματάει την αιμορραγία. Γιατροί εφαρμόζουν κεχριμπάρι σε διάφορα όργανα του σώματος (μύτη, μάτια, κοιλιά, μήτρα, πνεύμονες, αιμορροΐδες). Φτιάχνουν σταγόνες από κεχριμπάρι για θεραπεία της διακοπή της καρδιάς, για τον ίκτερο, τους πόνους στο συκώτι. Σαν μέρος των σύνθετων συνταγών, χρησιμοποιείται για την θεραπεία των δοντιών, του τραχώματος των ματιών, τις αιμορραγίες, αρρώστιες του στομαχιού, των τραυματισμών, την αιματηρή διάρροια, τα έλκη, την ουραιμία, στις ρωγμές στα πόδια. Ο Avicenna πρότεινε να χρησιμοποιήσει σκόνη κεχριμπαριού με το βρασμένο γάλα, και να σκορπίσει σκόνη επίσης στο σώμα του ασθενή . Ο Avicenna προτείνει συνταγές από κεχριμπάρι με τις διαφορετικές φυτικές ουσίες ως μέλι, άργιλο, χυμό, κρασί, γάλα, κ.λπ.
Οι 17ος και 18ος αιώνας είναι μια περίοδος θριάμβου της κεχριμπαροθεραπείας. Σε αυτήν την εποχή άρχισαν να χρησιμοποιούν κεχριμπάρι για την κατασκευή των ιατρικών αντικειμένων.
Τον 19ο αιώνα τα συνθετικά φάρμακα αχρήστεψαν όχι μόνο το κεχριμπάρι σαν φάρμακο, αλλά και πολλές άλλες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείες με χλόες, μέλι, άργιλο και άλλα. Και μόνο στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα οι επιστήμονες άρχισαν πάλι να μελετάνε την χημική σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες κεχριμπαριού.
Το «Εργοστάσιο του κεχριμπαριού» στην περιοχή Kaliningrad (Ρωσία) (όπου η παγκόσμια παραγωγή του κεχριμπαριού περιλαμβάνει το 80%), άρχισαν την παραγωγή καινούριων προϊόντων από κεχριμπάρι ως λάδι από κεχριμπάρι, βερνίκι, ηλεκτρονικό οξύ και τα άλατά του.
Οι ρώσοι επιστήμονες μελέτησαν προσεκτικά το μηχανισμό της δράσης και των θεραπευτικών ιδιοτήτων του κεχριμπαρικού οξέος (Succinic acid), που αυξάνει τη διανοητική και σωματική δραστηριότητα, αφαιρεί τον πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της διαταραχής της εγκεφαλικής κυκλοφορίας αίματος, αυξάνει την ενέργεια, μειώνει τη δηλητηρίαση του αλκοολισμού, είναι θεραπεία ενάντια στην ισχαιμία, επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού. Μειώνει το περιεχόμενο της χοληστερίνης, τα λιπαρά οξέα στο αίμα στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, η ανάγκη οργανισμού σε ινσουλίνη και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα μειώνεται. Το Succinic acid με τη γλυκόζη βοηθά τον αθλητή να προσαρμοστεί στο φορτίο, μειώνει τους πόνους στους μυς. Οι γιατροί χρησιμοποιούν succinate με την ιατρική χολή για τη θεραπεία των όγκων.
Ο ρώσος γιατρός, Π.Goncharov, ιδρυτής της κεχριμπαροθεραπείας, δημιούργησε τη μέθοδο θεραπείας με τους δίσκους από κεχριμπάρι, οι οποίοι τοποθετούνται στο σώμα του ασθενή και την μέθοδο του μασάζ των ενεργών κέντρων στο δέρμα από τις κεχριμπαρένιες πέτρες.
Οι συντάκτες θεραπεύουν επιτυχώς καρδιακές παθήσεις, κιρσώδεις ασθένειες, αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, πνευμονίες, βρογχικό άσθμα, παθολογίες των οργάνων του γαστροεντερικού σωλήνα, χολολιθίαση, κίρρωση, ηπατίτιδα, γυναικολογικές ασθένειες, νευρώσεις, τραυματισμούς του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος, μυώματα, κυτταρίτιδα. Οι συντάκτες εξηγούν τον μηχανισμό της θεραπευτικής δράσης από τη δραστηριότητα των γρήγορων ηλεκτρονίων, τα οποία έρχονται από ζεστό κεχριμπάρι στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ειδικοί του βελονισμού αρχίζουν να χρησιμοποιούν κεχριμπαρένιες βελόνες για μασάζ βιολογικών σημείων του σώμα του ασθενή. Το μασάζ με την σκόνη κεχριμπαριού βοηθάει υπέροχα.
Εκ νέου αναβιώνουν ορισμένοι τρόποι θεραπείας από ήλεκτρο, βασισμένοι στις «μαγικές» του ιδιότητες.
Σύμφωνα με την άποψη των σύγχρονων βιοενεργοθεραπευτών, οι κεχριμπαρένιοι πίνακες και τα φυλαχτά από κεχριμπάρι εξουδετερώνουν την αρνητική ενέργεια κτηρίων, προστατεύουν από μαγνητικές ανωμαλίες.
Ο ρώσος αστρολόγος Νικολάγιεβ ξεχώρισε το ήλεκτρο ως αποτελεσματικότερο θεραπευτικό υλικό ανάμεσα σε 60 διαφορετικούς πολύτιμους λίθους, μέταλλα και μεταλλεύματα.
Εν τέλει μπορούμε να ταξινομήσουμε τις θεραπευτικές μεθόδους την χρήσης κεχριμπαριού:
1) Λήψη δια στόματος σε μορφή:
- σκόνης , διαλύματος, χάπια οξέως από ήλεκτρο και τα άλατά του
2) Εισαγωγή στο έντερο (κλύσματα)
3) Εισπνοή καπνού κατά τη καύση ήλεκτρου
4) Εξωτερική χρήση σε μορφή:
- αλοιφής, λαδιών, σκόνης
- μασάζ με χρήση γυαλισμένου κομματιού κεχριμπαριού.
- βελονοθεραπεία με βελόνες με επικάλυψη κεχριμπαριού.
- εφαρμογή των κομματιών ήλεκτρου συνηθισμένης θερμοκρασίας δωματίου ή ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του έως 37-38 βαθμούς Κελσίου
5) περπάτημα πάνω στα κεχριμπαρένια πατάκια
6) χρήση ορυκτών πετρών, κοσμημάτων, φυλαχτών από κεχριμπάρι .

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Το κεχριμπάρι έχει απεριόριστες ιαματικές ιδιότητες, όμως πρέπει να ξέρεις:
ΠΟΙΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ να χρησιμοποιείς και ΠΩΣ ΝΑ το χρησιμοποιείς!
Σας προσφέρουμε :
ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
Οι ιατρικές γνώσεις μου και 20 χρόνια θεραπευτική πείρα εξασφαλίζουν βελτίωση υγείας από την χρήση κεχριμπαριού. Σας εύχομαι καλή υγεία,
Με εκτίμηση, Κ. Αλεξάνδρα Νοβοτσίδου

Θεραπευτικό κεχριμπάρι:

Θεραπευτικό κεχριμπάρι:
Παραγγελία και πληροφορία ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ