ΒΔΕΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Α.Νοβοτσιδου,
τηλ. 6946622272

Οι βδέλλες γράφονται ως θεραπευτικό μέσον ήδη από τον 7ον αιώνα π.Χ. Ο Νικάνδρος του Κολοφωνίου (2ος αι. π.Χ.) περιγραφει την εφαρμογή βδελλών και αποτελεσματικοτητα της βδελλοθεραπειας στα «Αλεξιφάρμακα» (τα «Αλεξιφάρμακα» έχουν εκδοθεί και ανατυπωθεί από το 1499 (editio princeps) μέχρι σήμερα δεκατέσσερις φορές )
Στη σύγχρονη ιατρική, οι βδέλλες για πρώτη φορά έχουν πάρει επίσημη έγκριση για χρήση στον άνθρωπο από το Food and Drug Administration των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι ένας από τους πλέον αυστηρούς οργανισμούς έγκρισης φαρμάκων στον κόσμο.
Το κέντρο της Ευρωπαϊκής βδελλοπαραγωγής ειναι η Γαλλία . "Ενδεικτικά, στα μέσα του 19ου αιώνα, η Γαλλία «κατανάλωνε» 60.000.000 βδέλλες ετησίως. Σήμερα, η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 60.000 βδέλλες, από τις οποίες τα δύο τρίτα εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Βέβαια, οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την βδέλλα με τους μπαρμπέρηδες των εποχών της υπανάπτυξης και της έλλειψης σοβαρής και σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κι όμως, η πελατεία των βδελλοπαραγωγών εταιριών αποτελείται από φαρμακευτικά εργαστήρια και από υπερσύγχρονες κλινικές μικροχειρουργικής οι οποίες έχουν αναπτύξει τεχνικές αιχμής έχουν εντάξει σε αυτές αυτό το πολύτιμο ζώο, το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων.
Η χρησιμότητά του οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της διατροφής του: η βδέλλα αρκείται συνήθως σε δύο γεύματα ετησίως, τα οποία είναι ωστόσο ιδιαίτερα χορταστικά: ρουφάει αίμα που αντιστοιχεί σε έξι ως επτά φορές το βάρος της. Για να περιορίσει τις αντιδράσεις του θύματός της όλον αυτόν τον χρόνο, το σάλιο της περιέχει ισχυρότατα αναισθητικά και παυσίπονα. Επιπλέον, για να διατηρηθεί το αίμα τόσους μήνες, το σάλιο της περιέχει ουσίες που εμποδίζουν την θρόμβωση των αγγείων, αντιοξειδωτικά, καθώς και ουσίες που εμποδίζουν την αιμόλυση και την πήξη του αίματος. Οι τελευταίες αποδεικνύονται πολύτιμες για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την μετάγγιση του αίματος. Τέλος, για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερο την απαιτούμενη ποσότητα αίματος, το σάλιο της περιέχει αγγειοδιασταλτικές ουσίες και ουσίες που τονώνουν σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν την περιοχή.
Χάρη σε αυτές τις ιδιότητές της –και κυρίως στην τελευταία-, η βδέλλα χρησιμοποιείται σε επεμβάσεις μικροχειρουργικής (π.χ. συγκόλληση οργάνων που έχουν αποκοπεί), αποκατάστασης εκτεταμένων τραυμάτων και πλαστικής χειρουργικής, καθώς συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην ενεργοποίηση του τεράστιου δικτύου τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων, ενώ ταυτόχρονα διαλύει τους θρόμβους που δημιουργούνται. Η φαρμακοβιομηχανία είχε εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια την αξία αυτών των ουσιών και ιδιαίτερα της ιρουδίνης. Είχε μάλιστα κατορθώσει να παράγει άφθονη και, φυσικά, πολύ φθηνότερη συνθετική ιρουδίνη, η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ κατώτερη της φυσικής, με αποτέλεσμα να υπάρξει και πάλι στροφή στην ζωντανή βδέλλα. Μοναδική αλλαγή στην εποχή του AIDS: η βδέλλα είναι πλέον μιας χρήσεως, όπως και οι σύριγγες. Μετά την εγχείρηση, οφείλει να θανατώνεται.
Όμως, η βδέλλα χρησιμοποιείται και σε έναν άλλο, αναπάντεχο τομέα: στα… καλλυντικά! Διάφορες ουσίες που προέρχονται από την βδέλλα περιέχονται σε κρέμες χεριών ή σε αντιρυτιδικές και ενυδατικές κρέμες, σε προϊόντα ανακούφισης των ταλαιπωρημένων ποδιών… Μάλιστα, πολλές εταιρίες ενσωματώνουν αυτές τις ουσίες στα καλλυντικά τους χωρίς την παραμικρή αναφορά στην προέλευσή τους, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις αηδίας των πελατισσών τους (1).
Τα εκτροφεία διαθέτουν πιστοποιητικό ISO 9001, προσφέρουν κωδικό αριθμό για κάθε ζώο έτσι ώστε να αποκλείεται η επαναχρησιμοποίησή του, απόλυτη ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια της εκτροφής τους και –δεδομένου ότι οι Η.Π.Α. αποτελούν τον καλύτερο πελάτη τους- συμμορφώνονται με τις αυστηρότατες προδιαγραφές που έχει θεσπίσει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκου και Τροφίμων (FDA). Μάλιστα, μετά το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων, για την εκτροφή τους, η επιχείρηση δεν προμηθεύεται πλέον από τα σφαγεία αίμα αγελάδων αλλά αίμα πάπιας βιολογικής πτηνοτροφίας.
Η ιδιοκτήτρια των επιχειρήσεων (η κόρη του πρώην υπουργού υγείας της Γαλλίας) , θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε μονάχα μικρό μέρος των θαυματουργών ιδιοτήτων που κρύβονται μέσα στο σώμα αυτού του μικροσκοπικού ζώου. Γι’ αυτό το λόγο συνεργάζεται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και με τον Γκ Νικόνοφ, έναν Ρώσο καθηγητή, ειδικό σε αυτόν τον τομέα. Πράγματι, την εποχή της ΕΣΣΔ, η χώρα του, αποκομμένη από τις εξελίξεις της σύγχρονης δυτικής φαρμακευτικής τεχνολογίας, είχε δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην διερεύνηση της εξέλιξης των παραδοσιακών ιατρικών τεχνικών και είχε πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους σε αυτόν τον τομέα. Ενδέχεται δε να υπάρξουν σημαντικότατες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης, της καρδιοχειρουργικής, του Πάρκινσον, της ψωρίασης και του φλεβίτη.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα για την απόλυτη προτεραιότητα που έχει για την ανθρωπότητα η προστασία της βιοποικιλότητας. Εκτός από την ηθική και την αισθητική πλευρά του ζητήματος, υπάρχουν και λόγοι συμφέροντος: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο αηδιαστικότερο έντομο, στο πιο ασήμαντο φυτό μιας μακρινής ζούγκλας, σε καθένα από τις δεκάδες χιλιάδες είδη που εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τον πλανήτη μας, μπορεί να κρύβονται πολύτιμα μυστικά για τον άνθρωπο.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η εμφάνιση μιας νέας διεπιστημονικής ειδικότητας, της εθνοφαρκαλογίας. Πρόκειται για σπουδές φαρμακοποιού που συνδυάζονται με σπουδές εθνολογίας, έτσι ώστε αυτοί οι επιστήμονες να έχουν την δυνατότητα να πλησιάσουν πρωτόγονους πληθυσμούς και να μελετήσουν τις αρχέγονες ιατρικές μεθόδους των μάγων και των θεραπευτών. Μάλιστα, από τις παρατηρήσεις τους έχει προκύψει μεγάλος αριθμός ευρύτατα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων και καλλυντικών που παράγονται από μεγάλες εταιρίες του κλάδου".
Τα παραπάνω βασίσω στο άρθρο του Δρ.Β.Παπακριβόπουλου " Δαίμων της Οικολογίας",
τ. 55, 12/05 ΒΔΕΛΛΑ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ

Θεραπευτικό κεχριμπάρι:

Θεραπευτικό κεχριμπάρι:
Παραγγελία και πληροφορία ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ