ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΒΔΕΛΛΕΣ - ΙΡΟΥΔΟΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ (ΒΔΕΛΛΟΡΕΦΛΕΞΟΘΕΡΑΠΕΙΑ)

Α. Νοβοτσίδου

Η ιρουδορεφλεξολογία είναι μία μέθοδος που βοηθά το σώμα να αυτοθεραπεύεται και να λειτουργεί πιο σωστά. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ιατρικών βδελλών σε συγκεκριμένα σημεία. Η κλασσική κινέζικη επεξήγηση, είναι, ότι τα κανάλια ενέργειας κυλούν σε ειδικές διόδους μέσα και έξω από το σώμα. Αυτά τα ειδικά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί, είναι σαν ποτάμια που κυλούν στο σώμα για να το τρέφουν. Αν βρεθεί κάποιο εμπόδιο στην δίοδο κίνησης τους, τότε αυτό λετουργεί σαν φράγμα και εμποδίζει την κανονική ροή ενέργειας. Η πιο σύγχρονη επιστημονική επεξήγηση είναι ότι η βδέλλα με χημικές ουσίες της στα συγκεκριμένα σημεία, ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, το οποίο με την σειρά του, διατάζει την έκκριση χημικών ουσιών οργανισμού μας : στους μυς, την σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Αυτές οι ουσίες, είτε αλλάζουν την αντοχή που έχουμε στον πόνο, είτε προκαλούν την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών ή ορμονών που επηρεάζουν το εσωτερικό σύστημα του οργανισμού που ρυθμίζει τα πάντα στο σώμα. Η ενέργεια και η βιοχημική ισορροπία που επιφέρει η βδελλοθεραπεία ενεργοποιεί τις αυτοθεραπευτικές ικανότητες που έχει το ανθρώπινο σώμα και επαυξάνει την σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Η βδελλορεφλεξοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τρεις περιοχές της υγείας:
· Προάγει την υγεία και την ευεξία,
· Προλαβαίνει ασθένειες,
· Θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων.
Ενώ η ρεφλεξοθεραπεία συνδέεται συνήθως με τον έλεγχο του πόνου, στα χέρια ενός έμπειρου χειροπράκτη, οι εφαρμογές της βδελλορεφλεξοθεραπίας είναι πολύ μεγαλύτερες. Η μέθοδος μπορεί να είναι αποτελεσματική είτε χρησιμοποιείται ως μοναδική μέθοδο θεραπείας, είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες σε πάμπολλες ιατρικές και παθολογικές διαταραχές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζει την ρεφλεξολογία ως μέθοδο θεραπείας για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών προβλημάτων που περιλαμβάνουν:
· Πεπτικές διαταραχές: γαστρίτιδα και υπερρέκριση γαστρικών υγρών, σπαστική κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
· Αναπνευστικά προβλήματα: ιγμορίτιδα, πονόλαιμος, βρογχίτιδες,
· Νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές: πονοκεφάλους, νευρικό τικ, πόνους στον αυχένα, ψύξη, παθήσεις των αρθρώσεων, τενοντίτιδες, πόνοι πλάτης, οστεοαρθρίτιδα, ισχιαλγίες.
· Ουρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, και προβλήματα έμμηνης ρήσης. Ο βελονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός για την θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με υπερένταση , στρες και συναισθηματική φόρτιση.

θεραπεία για τον οξύ και χρόνιο πόνο.

Η ιρουδορεφλεξοθεραπεία βασίζεται στην τοποθέτηση βδελλών στα κλασσικά σημεία ρεφλέξολογίας και είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος που ανακουφίζει τον πόνο που προκαλείται από συσπάσεις και φλεγμονές των μαλακών ιστών .
Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση των αιτιών του χρόνιου πόνου ή του πόνου κάτω χαμηλά στην πλάτη, είναι εύκολο να γίνει, όπως : τραυματισμοί (μετά από δυστύχημα ή πτώση), κακή στάση του σώματος ή σωματική ανεπάρκεια, πιεσμένα νεύρα λόγω δισκοκήλης ή φλεγμονές. Όταν όμως ο πόνος προκαλείται από κράμπες των μυών της περιτονίας (το δίκτυο του συνδετικού ιστού, απλώνεται σε όλο το σώμα και συνδέει όλους τους μυς, τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία του νευρικού συστήματος και τα όργανα του σώματος) τότε η διάγνωση καθίσταται πολύ δύσκολη και οι μυϊκές συσπάσεις δεν φαίνονται στο MRI (αξονικό τομογράφο) ή τις ακτινογραφίες. Παρόλα αυτά οι συσπάσεις αυτές αποτελούν έναν από τα βασικά αίτια που προκαλούν πόνο και δυσλειτουργίες στην σπονδυλική στήλη, τα άκρα και τα εσωτερικά όργανα.
Η ιρουδορεφλεξοθεραπεία μπορεί να είναι πρόδρομος και συμπληρωματική άλλων θεραπειών.
Οι ασθενείς που ακολουθούν την θεραπεία μπορούν να ωφεληθούν και από άλλες μορφές παραδοσιακών θεραπειών, που στοχεύουν στον έλεγχο του πόνου και στην διατήρηση των μυών και των αρθρώσεων σε στάδιο χαλάρωσης.
Αυτό περιλαμβάνει:
· Την χρήση παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ακεταμινοφένη ή μη στεροείδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
· Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων για την ανακούφιση των καταπονημένων μυών ή την χρήση πάγου για τις περιοχές με φλεγμονή.
· Την εκτέλεση ασκήσεων ευλυγισίας και κινητικότητας ή αερόβιες ασκήσεις για την αύξηση της κυκλοφορίας στις περιοχές που επηρεάζονται. Η θεραπεία μπορεί επίσης να ενισχύσει ή να βοηθήσει άλλες μεθόδους θεραπείας για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους, όπως ο βελονισμός, η φυσιοθεραπεία και η εργασιοθεραπεία, μπορεί να προετοιμάσει τους ασθενείς για πιο δύσκολες θεραπείες ή να ανακουφίσει ασθενείς που έχουν περιορισμένη κινητικότητα και ευλυγισία. Έτσι, ο ασθενής μπορεί επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα ευλυγισίας και κινητικότητας


Θεραπευτικό κεχριμπάρι:

Θεραπευτικό κεχριμπάρι:
Παραγγελία και πληροφορία ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ